torstai 15. lokakuuta 2009

Sukkalankapohdintaa (megapostaus)

Blogeissa ja Räveltämössä on aika ajoin jopa kinasteltu siitä, mikä on hyvää sukkalankaa. Pitääkö käyttää 7veikkaa vai kalliita klubilankoja, mitkä langat kestävät, mitä voi pitää kengissä jne. En aio osallistua tähän keskusteluun, mutta sivuan aihetta. Sukkalanka-aihe on ajankohtainen sukkasadon vuoksi mutta myös siksi, että tänään laitoin eläkkeelle eli roskiin yhdet sukat.

Mitään top-kymppiä ei ollut tarkoitus tehdä, mutta tässä nyt sattuu olemaan kymmenet itselläni käytössä olevat (tai olleet) sukat esittelyssä.

Ensin pohjanoteeraus. Nämä Pomatomukset valmistuivat huhtikuussa 2008 ja heinäkuussa 2008 ne olivat jo tässä kunnossa kotona parketilla kävelyn tuloksena. Lankana sukissa oli Colinette Jitterbug, jota en voi tosiaankaan sukkalangaksi suositella. Muutenhan lanka on ihanaa ja siinä on ihanat värit.



Tässä sitten ne sukat, jotka tänään pääsivät eläkkeelle: Paraphernaliat Supersocke Silkistä. Nämä valmistuivat joskus loppukesällä 2008 (en jaksa tarkistaa). Sukat nyppyyntyivät lähes välittömästi, kun otin ne käyttöön, ja pelkäsin, että taas tuli heti rikki menevät sukat. Vaan ei. Käytin näitä koko viime talven pitkävartisten talvisaappaiden sisällä, siis käytännössä sukat olivat jokapäiväisessä kenkäkäytössä loka-marraskuusta huhtikuuhun. Kantapään takaosa niistä nyt oli lähes puhki. Hyvin siis kestivät käyttöä, vaikka olisin mielelläni pitänyt niitä vielä toisenkin talven.



Tässäpä Lornas Laces Shepherd Sockista IK:n Roza's Socksit. (Mitä koodikieltä!) Erinomaiset sukat, joita en vielä ole ennättänyt testaamaan ääriolosuhteissa. Kävelykengissä olen käyttänyt niitä tänä syksynä, ja vain kantapäässä on lievää huopumista havaittavissa. Muuten ei nypyn nyppyä missään. Tämä lanka kyllä jo luokitellaan niihin snobi-lankoihin, maksaahan tämä lähes kympin vyyhti ja sukkapariin menee kaksi.



Seuraavat vihreät ihanuudet ovat Vuorelman Vetoa, jota sain Hekulta viime keväänä. Neuloin siitä Nancy Bushin ohjeella sukat, joita käytän kotosalla jatkuvasti. Kenkiin ovat makuuni liian paksut, mutta kotona aivan ihanat. Lanka on nyppyyntynyt lievästi, mutta huomattavasti vähemmän kuin esim. 7vee kokemukseni mukaan tekee.



Seuraavat kahdet sukat liittyvät Meemuun, joka oli SNY-ilahduttajani. Sain häneltä ensimmäisen kuvan sukat marraskuussa 2007. Lankana on Sport & Strumpfwollea, joka on kestänyt käyttöä todella hyvin. Sukissa ei ole nypyn nyppyä. Olen käyttänyt niitä enimmäkseen kotona ja paljon ihan yösukkina, kun ovat niin pehmeät ja joustavat. Toisessa kuvassa on Regia Stretchistä neulomani sukat, joihin sain langan myös Meemulta SNY-kierroksella. Näitä sukkia ei ole jostain syystä tullut niin paljon käytettyä, mutta hirveän siisteinä nekin ovat pysyneet.



ONlinen Supersocke 100 oli jossain vaiheessa suosikkilankaani. Nyt Shepherd Sock on kiilannut ohi. Näitä raitasukkia olen käyttänyt älyttömästi ihan kaikkialla. Kengissä ja kotona. Kantapää on huopunut, muuten sukat ovat kuin uudet, vaikka niitä on tosiaan pari vuotta käytetty hyvin paljon ja pesty miljoona kertaa. Siniset sukat ovat samasta langasta neulotut baijerilaiset, joita niitäkin olen käyttänyt paljon. Nämä ovat nyppyyntyneet vähän, mikä ehkä johtuu noista ulkonevista palmikoista.



Lopuksi vielä kaksi paria "kammotussukkia", jotka ovat osoittautuneet käytössä mitä erinomaisimmiksi. Riikinkukko-Opalista neulotut Jaywalkerit ovat valmistuneet joulukuussa 2007 ja ovat olleet tosi kestävät. Ihan hirveästi niitä en tosin ole käyttänyt, koska en tahdo tuollaisen värityksen vilkkuvan kävelykengistä. Taidan ottaa nämä talveksi Paraphernalioitten tilalle talvikenkäsukiksi. Raitasukat ovat Sisua. Inhosin Sisun neulomista, koska lanka halkeili paljon, mutta näissäkään ei ole mitään käytön merkkejä. Käytän näitä erityisesti eräissä nilkkureissa, koska lyhyen vartensa puolesta sopivat tarkoitukseen mainiosti.



Sellaista vanhojen muistelua täällä tänään. Nyt menen tökkimään itseäni tikulla silmään.

10 kommenttia:

Makepeace75 kirjoitti...

Elä hyvä ihmi töki, oli mielenkiintoinen postaus. :o) Ja mikä kavalkadi hienoja sukkia!

Silmä kirjoitti...

Hmm, hienoja käsitöitä :)

iso gnu kirjoitti...

oli kiva lukea arviota langoista.
hienoja sukkia paljon!

Tiina kirjoitti...

Kiitos tästä postauksesta!
Tekisi melkeinpä mieli tehdä samanmoinen, niin kiukkuinen olen yhteen lankaan!! Mutta ensin pitäisi löytää niitä positiivisia kokemuksia kestävyydestä toisista langoista, joten jää odottamaan vielä

hillanen kirjoitti...

Hirmuisen hyvä kuulla kokemuksia langoista käytön jälkeen, erittäin hyvä! Kiitos siitä. Kauniita sukkia sitäpaitsi :)

Heidi kirjoitti...

Olipa mielenkiintoista luettavaa! Oma huonoin sukkakokemukseni oli Fleece Artitstin Merino 2/6:sta tehdyt sukat, jotka ensinnäkin lörpähtivät pesussa täysin ja lisäksi kantapäihin tuli hirmuiset reiät parin kuukauden kotikäytön jälkeen. Murr.

Taija K kirjoitti...

Kiitos kaikille!

-maria- kirjoitti...

Hyvä postaus. Tietää ainakin, mitä karttaa!

MUTSI kirjoitti...

Myöhäinen kommenntti: minulla Jiterbugista eivät sukat kestäneet kun n. 10 käyttötuntia! En tee siitä enää ikinä sukkia, muuten ihan kivaa lankaa.

MysteryKnitter kirjoitti...

Nice sock post. I am glad you have such a mountain of socks. I am sad you had to let go of some socks.