sunnuntai 3. tammikuuta 2010

Vuodenvaihteen sukkia

Vanhan vuoden viimeinen ja uuden vuoden ensimmäinen valmistunut ovat tällä kertaa sukkia molemmat. Vuoden 2009 langankulutussaldoksi tuli 6700 grammaa, mikä jäi lähes kolme kiloa edellisvuodesta. Ihan hyvä saldo tämä on silti, kun ottaa huomioon, kuinka vähän aikaa neulomiseen normaalisti arkena on.Nämä harmaat perussukat valmistuivat automatkalla Parkanoon uuden vuoden aattona.Malli: Gusset Heel Basic Socks, Socks from the Toe Up -kirjasta
Lanka: Opal Uni, 62 g
Puikot: 2 mm
Koko: 38Tästä kantapäästä on tullut uusi suosikkini. Sukat on siis tehty kärjestä aloittaen. Kun terä on 16 cm - siis minulle tulevissa sukissa - aloitetaan lisäykset. Kun lisäyksiä on tehty riittävästi, kantapää käännetään. Ei siis silmukoiden poimimista, ei vaaraa rei'istä kuten tiimalasikantapäässä ja jalalle on riittävästi tilaa siinä, missä perinteisissä sukissa on kiila.

Ensimmäisenä työnä tälle vuodelle valmistuivat nämä sukat, joissa myös on tuo samainen kantapää.Malli: Labyrinth Socks, Socks from the Toe Up -kirjasta
Lanka: Araucania Ranco Multy, 52 g
Puikot: 2,75 mm
Koko: 38

Uusia sukkiakin on jo laitettu alulle, mutta nyt aion vaihteeksi keskittyä muuhunkin. Kyselin arvonnan yhteydessä, millainen neulevuosi teillä lukijoillani on suunnitteilla, ja vastauksia olikin mukava lukea. Useimmat aikovat pienentää lankavarastoa, mutta jotkut aikovat laajentaakin. Vastauksista kävi ilmi, että haluttaisiin oppia jotakin uutta tai kokeilla uutta lankaa, kaivataan stressitöntä neulomista ilman suurempia suunnitelmia ja pakkoa sekä itselle neulomista. Voin oikeastaan allekirjoittaa tämän kaiken. Vuosi sitten olen näköjään luvannut neuloa enemmän itselleni, ja kai se onkin ihan hyvin toteutunut. Nyt esitellyt sukat jäävät omaan käyttöön. Keskeneräiset työt ovat kaikki itselle tulossa, eikä nyt ole oikein suunnitelmiakaan muille neulomisesta.

Heinäkuun lopusta alkaen olin jonkinlaisessa lankalakossa, ja vähän varasto elokuun alusta pienenikin. En aio mitään erityistä lakkoa nyt pitää. Olen päässyt eroon yksittäisten turhien kerien ostelulta, ja se linja saapi jatkua. Sukkalankaan saa langeta ihan vapaasti, sitä kun aina kuluu ja sitä voi ostaa yksittäisiä keriä. Isompia lankamääriä ostelen vain, jos on jokin käyttötarkoitus mielessä, ja mieluiten tietysti niin, että lanka tulisi käyttöön heti eikä muutaman vuoden kuluttua.

Ensi kerralla lisää juttua lankavarastosta ja keskeneräisistä. Putsasin pöytää jo eilen keskeneräisten suhteen, mutta siitä lisää seuraavassa numerossa.

9 kommenttia:

Lilli kirjoitti...

Onpas hyvännäköisiä sukkia Sinulla! Tuollaista kantapäätä en ole ennn nähnytkään - se näyttää tosi istuvalta. Tilasinkin jo tuon esittelemäsi kirjan, josta malli löytyy kun en ymmärtänyt mitä lisäysten jälkeinen "kääntäminen" tarkoitti. Kiitos vinkistä ja oikein mukavaa ja neulontarikasta tätä vuotta!

Päivikki kirjoitti...

Hienoja sukkia! Etenkin nuo harmaat ovat tyylikkäät.

Lilli kirjoitti...

Ihan hassu juttu vielä. Luin blogisi otsikosta: "89 vuotias mummu" ja ajattelin, että onpas reipas mummu kun on langat ja mallit niin hallinnassa ja pitää vielä omaa blogiakin. Sinänsä en ikää ihmetellyt kun äitini on pian 92-vuotias ja ristipistoilee täyttä häkää, mutta ei sentään bloggaile. Ei tullut mieleenikään, että 39 vuotias voisi olla jo mummu.

Maikki kirjoitti...

Onpas kätsän näköinen kantapää! Ainakin olet osannut sen kauniisti neuloa :). Mahtaakohan tähän löytyä mistään ohjetta netistä?

Tellu-Tellervo kirjoitti...

Upeita sukkia ja tuo kantapää on todella istuva ja kaunis!

Taija K kirjoitti...

Lilli: heh heh, en minä sentään vielä 89:ää ole täyttänyt ;o) 39-vuotias voi ihan hyvin olla mummu, täällä on elävä todiste!

Maikki: en ainakaan ole törmännyt netissä juuri tällaisen kantapään ohjeeseen. Gusset heel -termillä toki löytyy kantapäitä ja kärjestä aloittaenkin, mutta eivät ole juuti näitä. Tuossa siis ensin lisätään kiilasilmukat (kun perinteisessä kavennetaan) ja kantapää käännetään lyhennettyjä kerroksia kantapään keskimmäisillä silmukoilla neuloen ja samalla kaventaen (kuten perinteinenkin kantapään kääntäminen). Kavennukset lopetetaan, kun puikoilla on taas saman verran silmukoita kuin oli alun pitäenkin. Tämän tarkemmin en uskalla ohjetta tähän kirjoittaa, etten tule rikkoneeksi tekijänoikeuksia ;o)

Maartsi kirjoitti...

Labyrintit ovat tosi kauniit! Teen ne joskus. Tällä hetkellä on vielä tauti päällä eikä neulominen ole oikein sujunut.

Hepsi kirjoitti...

Haa! Siis vähän niinkuin tiimalasikantapää, mutta kiilalisäyksillä. Siis näyttäa siltä, mutta tehdään tietty ihan toisin. Kiitos tästä postauksesta. Innolla odotan kirjaa tulevaksi!

Kauniita sukksi muuten! =)

Taija K kirjoitti...

Hepsi: juu, just niin! Sinähän sen tiivistit hyvin ;o)