perjantai 24. joulukuuta 2010

Jouluinen kauhutarina

Iloista joulua kaikille! Ajastettuna täällä kirjoittelen, en sentään aattoani koneen äärellä vietä - enkä oleta kenenkään lukevan tätä =D

Saanko esitellä: isoin joululahjaprojektini ikinä. Helmikuussa hoksasin, että tammikuussa on Ravelryssa alkanut mysteerihuiviprojekti, jossa joka kuukausi julkaistaan yksi palanen ohjetta. Huivista luvattiin suorakaidetta, joten heti päätin tehdä huivin äidille jouluksi. Aikaakin olisi luvassa riittämiin. Pahoittelen kuvien laatua, en vain saanut selkeitä ja oikeanvärisiä, vaikka otin kaksi sarjaa kuvia eri paikoissa. Siitä syystä jokaisesta kuukaudesta ei ole omaa kuvaa, vaikka niin ajattelin.Malli: 2010 Lace KALendar (linkki Ravelryyn)
Lanka: Malabrico Yarn Lace, huivin paino helmineen 148 g
Puikot: 4 mm
Koko: huivi on puolisen metriä leveä ja 202 cm pitkäYllä olevassa kuvassa on tammikuun vihje. Tämä kannusti kovasti jatkamaan neulomista, kun oli niin helppo ja nopea. Aloitin siis huivin helmikuussa ja eipä aikaakaan, kun olin tehnyt jo tammi- ja helmikuut. Vaan sitten tuli maaliskuun vihje, jossa sanottiin, että tarvitaan helmiä! Eihän mulla sellaisia ollut, kun en ollut ikinä neulonut helmiä mihinkään enkä tehnyt muitakaan helmitöitä. Helmiostoksille piti siis sännätä. Maaliskuun vihjeessä oli helmien lisäksi nyppyjä, neulo 7 nurin yhteen ja sitä rataa, joten eikös vain jäänyt huivi kaapin pohjalle lojumaan. Sitten tuli kuuma kesäkin, eikä voinut neuloa etenkään villaa.Marraskuun puolivälissä sitten päätin, että jos vihjeet vielä saa, teen huivin kuitenkin jouluksi. Vihjeitä oli Ravelryssa aina vain kaksi kerrallaan, vanhat aina poistettiin, joten minulta jäivät tallentamatta vihjeet kesäkuusta lokakuuhun. Tammi-kesäkuun sai ostettua, joten sitä kautta hankin kesäkuun ja sitten käännyin ohjeen tekijän Carmen Oliverasin puoleen aneluineni. Sain kuin sainkin parissa päivässä kaikki vihjeet kokoon ja reunusta lukuun ottamatta ehdin hyvin neuloakin. Reunuksen jätin tosiaan tarkoituksella pois, koska siihen aika ei olisi riittänyt.

Mutta sitten se kauhutarinaosuus. Älkää tehkö niin kuin minä tein. Melkein pilasin huivin. Katsopa oikein tarkkaan alla olevaa kuvaa, etenkin reunaa. Sehän on huopunut, eikö!Lanka, Malabrico Lace Yarn, meni nyt no-no-listalle lopuksi elämääni. Langasta lähti niin paljon väriä, että käteni olivat aivan punaiset joka kerta, kun olin huivia neulonut. Tietenkin siis kastelin ja liotin huivia monessa vedessä valmistumisen jälkeen, jotta käyttäjän vaatteet eivät värjäytyisi. Huuhdoin ja laitoin aina uutta, hyvin haaleaa, lähes kylmää vettä, mutta en saanut värinlähtöä loppumaan. Lopulta nostin huivin kuivumaan ja melkein sain sydänhalvauksen! Se oli huopunut monesta kohtaa kiinni itseensä, ja etenkin reunat olivat käpristyneet ja huopuneet. Jokin kumma joulumieli ilmeisesti oli kuitenkin läsnä, kun en laittanut huivia roskiin, en kironnut enkä edes itkeä pirauttanut. Kiltisti vain aloitin venyttelyn ja irrottelun ja sukeutuihan siitä kuitenkin ihan kaunis huivi, kun kaksi tuntia käytin aikaa.

Tässä pyyhe, jonka päällä huivia kuivailin muutaman liotuksen jälkeen.Olisihan se pitänyt ymmärtää, että 100 % villa ei tykkään puristelusta ja edestakaisin vetvomisesta märkänä. Omaa tyhmyyttä. Mutta kyllä langanvalmistajankin pitäisi ymmärtää pestä väri pois langasta niin, ettei suurella työllä neulottu huivi värjää vaikkapa valkoista mekkoa, jos sattuu kesäinen tihkusade yllättämään. Ajatella, jos joku pitäisi huivia häämekkonsa kanssa ja tihkuttaisi vettä... No onneksi äitini, joka huivin sai, on jo naimisissa =DOn se silti kaunis, vaikka itse sanonkin. Ihan niin ilmava ja pörheä se ei ole kuin piti, mutta ei kerrota kellekään!


7 kommenttia:

Anitta kirjoitti...

Joistakin muistakin langoista olen kuullut, että väriä lähtee tuhottomasta ja lanka jopa vaalenee sen takia. Hyvä, että siitä kerrotaan blogeissa niin voi välttää ostamasta niitä. Olisi kyllä tosi harmillista jos hyvä juhlavaate menisi pilalle huivin takia.
Vähän luulen, että lankojen valmistajat jättävät huuhtomatta sitä väriä pois koska lanka siten vaikuttaa värikylläisemmältä. Eivätkä osaa kiinnittää väriä niin, että kaikki pysyisi.
Kaunis huivi kuitenkin on.

Päivikki kirjoitti...

Miun mielestä huopumista ei pitäisi tapahtua, jos villaa ei hinkkaa lämpimässä vedessä. Voihan osan villaneuleista pestä pesukoneessa. Vika ei suinkaan ollut siussa, vaan langassa.

pikkukimalainen Satu kirjoitti...

Mutta saa olla äitis iloinen, aivan upea huivi! Vau! Ja onpas tosiaan tehty rakkaudella ja vaivoja säästämättä.

Hepsi kirjoitti...

Loppu hyvin, kaikki hyvin! Upean huivin sai äitisi!

Outi kirjoitti...

Voi ei, mutta onneksi kaikki kääntyi kuitenkin hyvin. Kaunis huivi!

Annaliisa kirjoitti...

Kyllä, äiti sai tosi upean huivin, huopuneenakin kelpaa sillä elvistellä. Otan sen mukaan Kanarialle, viileiden iltojen varalle. Kiitos tekijälle :)

Sipi kirjoitti...

Kyllä kamalasti tulee lisätyötä tuollaisesta värinlähdöstä, itselläni oli vastaava värinpäästötilanne muutama vuosi sitten yhden baktushuivin kanssa.
Todella kauniin huivin äitisi kuitenkin sai, nuo helmet tekee huivista vielä juhlavamman :)