sunnuntai 30. maaliskuuta 2008

Jämäprojektiin valmistautumista

Käänsin lankakaapin ympäri ja kasasin lattialle kaikki vajaat kerät, jotka vajautensa ansiosta sopivat jämälankaprojektiin materiaaliksi. En punninnut näitä erikseen, mutta onhan noita ihan riittävästi. Tämä on varmaan pieni kasa verrattuna monen muun kasaan, mutta sitäkin hankalampi ;o)

Tässä projektiin valmistautuessa on projektin blogissakin jo pohdittu sitä, mitä jämälanka oikeastaan on. Asiasta tuntuu olevan erilaisia mielipiteitä ;o) Kerronpa, mitä minä pidän jämänä.

Minulle jämä tarkoittaa sellaista lankaa, jonka olen ostanut jotakin tiettyä tarkoitusta varten ja siitä on jäänyt yli. Esim. minulla on täysi 50 gramman kerä Sirdar Juniperia, joka jäi puserosta, kun ohjeessa jälleen kerran oli liian suuri lankamäärä. Vaikka kerä on täysi, en tee sillä yhtään mitään yksinään, eli se on minun kannaltani ikävä jämä.

Toisaalta tässäkin kuvassa on Seitsemää veljestä aikamoinen kasa. Siellä on esim. sinisiä sävyjä ja mustaa lähes täydet kerät, joista olen ottanut vain johonkin, en muista mihin, pienen määrän. Vajaina kerinä ne hyväksytään jämäprojektiin, mutta eivät minun mielestäni ole suinkaan jämiä, saahan niistä vielä vaikka mitä. 7 veljestä on sikälikin helppo jämälanka, että aina voi nysät käyttää raitoihin sukanvarressa.

Samaten sellaiset langat eivät ole minusta jämiä, joita on sen vajaan kerän lisäksi samaa sävyä täysi tai täysiä keriä niin paljon, että niistä saa jotakin. Tarkoitan esim. omaa ruskeaa Dropsin alpakkakerääni, josta olen tehnyt itselleni käsineet. Lankaa jäi kerästä, mutta kun sitä on toinen täysi kerä täysin samaa väriä, ei vajaa ole mielestäni jämä. Ikävimpiä jämiä ovat nuo kuvan oikeassa ylälaidassa olevat mitättömät nysät, jotka ovat hyvin erilaatuisia, -värisiä ja -paksuisia. Niitä on paha yhdistelläkään.

No niin. Tätä ei nyt sitten saa lukea niin, että kritisoisin jämälankaprojektin sääntöjä, pohdin vain asiaa ihan näin issekseni. Laittakaahan kommentteja, mitä te muut laskette jämiksi.

Toiseen asiaan. Pomatomukset edistyvät hyvin, toinen sukka on valmis, toinen paria kerrosta vailla kantapää. Olen myös aloittanut erään uuden työn (mikä yllätys!), vaikka olisi ollut parempi vain tehdä keskeneräisiä valmiimmaksi ennen jämistelyä. Kuka sitä nyt niin looginen ja järkevä olisi?
Edit: jämäblogin nappi. Testailen, miten tän sais kätevästi sivupalkkiin.

7 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No mulla on aika lailla samanlaiset ajatukset.
joskus jämälanka voi olla vaikkapa 2½ kerää jostain projektista ylijäänyttä lankaa, mutta sitten taas 120 g seiskaveikka ei varsinaisesti ole jämälankaa, koska siitähän saa vielä sukkaparin ja vähän toista. Tai toisaalta sekin on jämälankaa, jos sitä käyttää vaikkapa villatakin "somisteeksi" tai jämälankapeittoon tms. :)


Jämätöihin olis kiva saada upotettua suuriakin määriä lankoja. Jos vaikka tekisi sen virkatun peiton, kuitenkin se luultavasti kaipaisi avuksi ihan uuttakin lankaa (hamsterihommissa huomattua), mutta jämälankojen punnitseminen voi käydä vähän hankalaksi.
No, onneksi nämä kisat on leikkimielisiä, mutta onhan tässä vähän tulkitsemispulmia :). Hyvä saada joku tulkintaohje jo ennen projektin alkua ettei (ehkä) kinata siitä sitten turhaan jälkeenpäin :).

Anonyymi kirjoitti...

Aika lailla samoilla linjoilla minäkin jämieni suhteen olen. Itse en ole vielä edes paremmin paneutunut siihen, miten mulla noita jämäkeriä löytyy, pitää huomenna illalla katsoa. Sen kuitenkin tiedän, että kyllä niitä on...

Unknown kirjoitti...

Minäkin kaivelin jämälangat esiin ja olihan noita. Pääasiassa seiskaveikkaa, jotka tosiaan kelpaisivat hyvin sukkalangoiksi, mutta koska ne sääntöjen mukaan luetaan jämäkeriksi, kelpuutan itsekin ne mukaan kilpaan. Sen sijaan innostukseni sukkiin on vähentynyt ja ihan haastetta lisätäksenikin ajattelin, että tekisin niistä tällä kertaa jotain muuta kuin sukat. Nähtäväksi jää vielä, millainen lopputulos tulee olemaan...

Sen sijaan en pidä jäminä kolmea kerää Mohair Kitteniä, jotka villabolerosta jäivät yli. En itse ostanut aikoinaan lankoja (enkä siis arvioinut kulutuksen määrää), joten katson, että ne on saatu sellaisenaan lahjaksi, vaikkakin kyllä tuohon tiettyyn tarkoitukseen. Nyt en ala kuitenkaan noita lankoja tieten tahtoen kuluttamaan, vaan kehittelen niille jotain järkevämpää (=harkitumpaa) käyttöä.

Sitäpaitsi... olen lopen kyllästynyt tuohon mohairiin! ;)

Anonyymi kirjoitti...

Olen kanssasi samaa mieltä jämälanka määritelmästä. Eihän se ole jämä, jos siitä todella voi tehdä vielä jotain kunnollista. t. Sari

Villasukka kirjoitti...

Huomenta! nappeja ym. saa lisättyä ulkoasetuksissa, lisää sivuelementti (tai add a page element), ja valitse listasta html/java script. Siellä on sitten melkein samanlainen ruutu kuin postauksen kirjoittamiseenkin. Täytyy kyllä tunnustaa, että aluksi minäkin lisäsin napit ihan blogipohjaan koodilla... :)

Villasukka kirjoitti...

Sorry, enpäs tajunnut selittää loppuun asti. Eli en lataa niitä kuvia bloggeriin (ei tosiaankaan ole sellaista nappulaa), vaan lataan ne esim. Flickriin tai Photobucketiin tms. ja sieltä nappaan koodin kuvalle. Bloggerissa siellä html/java scrpit -ruudussa on "muokkaa html -koodia" kohta, siirryn siihen tilaan, ja liitän kuvan koodin.

Tulipas selitettyä sekavasti, mutta on vähän "leijun ilmassa" -olo, kun Indy näyttää olevan Back to normal ja isän asunnosta tehtiin tänään kauppakirjat. Eli elämä on vaihteeksi (ainakin hetken) ok.

Sahrami kirjoitti...

Mulle jämälanka on sellaista lankaa, joka on jäänyt yli jostain, tai joka on kulkeutunut mulle eikä siitä saa mitään fiksua aikaiseksi ihan sinällään. Eli mulle jämää voi olla vaikka 500g - jos lankaa on ollut alunperin pari kiloa eikä kaikki olekaan kulunut tehdyssä työssä/töissä. Mutta jömölankaprojektissa noita ei tietenkään hyväksytä, ei voi mitään. Mutta säännöthän oli jo nähtävillä ennenkuin liityin!